Plastbranchen er blevet grøn. Hos Nordic Polymers mærker man i hvert fald et stigende ønske om at få materialer, der har en mere grøn profil. Og mulighederne er efterhånden mange

Grøn snak var i fokus hos råvareleverandøren Nordic Polymers. Virksomheden, der har aner tilbage til 1995, kan mærke en stigende efterspørgsel på plast, der har et andet udgangspunkt end den klassiske petrokemiske variant.
– Vi har lagt op til, at det skal være en grøn snak, og det hænger sammen med, at stadig flere af vores kunder bevæger sig i den retning, siger Peter Arentz, der ejer virksomheden sammen med Henrik Hansen.

Mens pilen med usvigelig sikkerhed peger i den grønne retning, kan der være mere tvivl om, hvilken vej man vil gå videre derfra.
– Mange kunder er helt klare på, at de ønsker at bevæge sig i en mere grøn retning, men de er usikre på, hvorvidt de skal skifte fuldstændig om, altså gå fra virgin materiale til genanvendt, siger Henrik Hansen, der mener, at det ikke nødvendigvis handler om at skifte om til 100 procent biobaseret eller genanvendt materiale i ét hug.
– Det handler mere om retningen, og så kan det godt være, at man udskifter en procentdel af blandingen ud med et mere grønt indhold, siger han.

Mange leverandører

Nordic Polymers har en lang række leverandører, flere af dem er blandt de allerstørste indenfor branchen, og dermed har de også adgang til materialer, der er helt fremme blandt de nyeste indenfor den grønne plast. Det handler fx om plast, der er baseret på helt fossiltfri råvare, i dette tilfælde dele fra papirproduktionen. Man ender altså op med en plast-variant, der har en markant anderledes miljøprofil end den klassiske petrokemiske plast

Alternativet er nye veje til at genanvende gammel plast. Her er det Sabic, som står bag en metode, der bygger på den såkaldte pyrolyse. Teknologien er en kemisk spaltning af et materiale, i dette tilfælde plast, men uden brug af ilt, kun ved hjælp af varme.

Processen består af flere led, men man ender op med et produkt, som kan danne grundlag for produktion af ny plast – i høj kvalitet. Det unikke ved pyrolysen er, at man ikke behøver at rengøre fx fødevareemballage for madrester, noget som man ellers slås med indenfor den mere normale genanvendelsesindustri. Endnu ligger produktionen af genanvendt plast via denne teknologi på et mere beskedent niveau, men hos Nordic Polymers ser man store muligheder i processen, der ikke bare er ufølsomt for rengøring, men også for plastsortering.

Se artiklen her

Holdet bag Nordic Polymers var på plads til messen

Grønne løsninger er omdrejningspunktet for meget snak på standen hos Nordic Polymers, forklarer Henrik Hansen (tv), medejer af virksomheden og den anden medejer, Peter Arentz

Plast kan i dag have mange udgangspunkter. De kan findes helt fossiltfrie eller som tilfældet er her, 100 procent genanvendeligt nylon, fortæller Henrik Hansen (tv), og Peter Arentz